Huiselijke hondenoppas

voor grote rassen!

Op zoek naar een vijfsterren-vakantieplekje
voor je grote trouwe vriend?
Dat vind je in Oostham (Limburg, België).

Dagopvang voor honden is een populaire oplossing voor baasjes die hun trouwe viervoeter niet alleen thuis willen laten tijdens bijvoorbeeld een lange werkdag.

De Hondhaalmoeder biedt een veilige, huiselijke omgeving waar jouw hond zich snel thuis voelt. Wat dagopvang precies inhoudt, wanneer dagopvang aangewezen is en welke voordelen het biedt, vind je op deze pagina.

Wat is dagopvang voor honden?

Kies je voor dagopvang bij De Hondhaalmoeder, breng je je hond gedurende de dag en haal je ‘m ’s avonds weer op. Je hond brengt de dag door in een comfortabele, veilige omgeving waar hij de nodige aandacht, beweging en zorg krijgt, maar hij blijft niet overnachten. Vergelijk het met een onthaalmoeder voor kindjes. Daar haalde ik overigens de inspiratie voor mijn bedrijfsnaam laughing.

Het doel van dagopvang is om jouw hond een fijne en stimulerende dag te bezorgen, terwijl jij zonder zorgen naar je werk gaat, afspraken nakomt of gewoon wat tijd voor jezelf neemt.

Waarom dagopvang?

Als toegewijd hondenbaasje wil je alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Helaas doen er zich af en toe situaties voor die maken dat je je hond niet de gewenste zorgen en aandacht kunt geven:

Werk of lange dagen van huis

Als je fulltime werkt of een drukke agenda hebt, zal je hond zich eenzaam of verveeld voelen tijdens je afwezigheid. Dagopvang zorgt ervoor dat jouw hond overdag gezelschap heeft en de nodige stimuli krijgt in de vorm van spel, sociale interactie, verzorging, wandeling, …

Verlatingsangst

Honden met verlatingsangst zijn enorm gebaat bij dagopvang. Door hen geleidelijk te laten wennen aan een nieuwe omgeving en aan andere mensen en dieren, worden ze zelfzekerder en dus minder agnstig. Dit maakt de stap naar een meerdaags verblijf later overigens veel makkelijker.

Socialisatie

Dagopvang geeft je hond de mogelijkheid om met andere honden om te gaan in een gecontroleerde en veilige omgeving. Voor honden die van gezelschap houden, is dagopvang bijgevolg een ideale oplossing! Dagopvang is echter geen gedragsinsitituut om je hond sociaal te maken. Daarvoor is gespecialiseerde gedragstherapie nodig. 

Extra beweging

Veel honden krijgen thuis niet altijd de beweging die ze nodig hebben. Bij De Hondhaalmoeder zorgen we voor voldoende speeltijd en wandelingen en kan je trouwe vriend naar hartelust rondstruinen in de tuin.

De voordelen van dagopvang bij De Hondhaalmoeder

De Hondhaalmoeder hecht veel waarde aan kwaliteit en persoonlijke aandacht. Daarom hanteer ik ook een strenge screening die start met een intake net zoals bij de opvang met overnachting.

Huiselijke sfeer

Jouw hond komt in een warm en vertrouwd huis terecht. Geen steriele hokken, maar een omgeving die voelt als thuis.

Kleine groepen

We hebben zeer bewust een beperkt aantal honden tegelijk. Zo krijgt iedere hond de aandacht die hij verdient én blijft de sfeer ontspannen.

Persoonlijke aanpak

Net zoals wij mensen is iedere hond uniek, met zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Zelfs binnen hetzelfde ras, naast specifieke raskenmerken, heeft elke hond zijn eigenheid. Daar dient terdege rekening mee gehouden te worden. Daarom wordt uiteraard ook steeds naar de roedelsamenstelling gekeken en indien nodig bepaalde maatregelen genomen zoals het scheiden van bepaalde honden of, helaas, soms ook een weigering. Mijn “moederhart” kan het niet aan om een ongelukkige hond in opvang te hebben.

Voorbereiding op meerdaags verblijf

Veel honden vinden het spannend om voor langere tijd ergens anders te verblijven. Dagopvang biedt een ideale kennismaking. Door jouw hond vertrouwd te maken met onze omgeving en ons als verzorgers, wordt de overgang naar een meerdaags verblijf veel soepeler.

Flexibiliteit

Niet iedereen werkt van 9 tot 5. En gemaakte plannen laten zich soms wel eens dwarsbomen.

Ik hanteer geen vaste breng- of ophaalmomenten. Ik spreek met jou, elke keer opnieuw, een breng- en afhaaluur af. Het is dan ook van cruciaal belang dat je je aan deze afspraken houdt om de stress bij de aanwezige honden tot een absoluut minimum te beperken en de rust asap te laten terugkeren.

Dat kan ik veel makkelijker door een vooraf bepaald uur af te spreken dan middels een tijdspanne waarin je zomaar kan binnenwandelen.

 

Wanneer is dagopvang een goede keuze?

Dagopvang is uitermate geschikt voor:

  • Honden die niet graag alleen zijn of kampen met verlatingsangst.
  • Baasjes met een drukke agenda.
  • Pups die nog veel aandacht en toezicht nodig hebben.
  • Oudere honden die baat hebben bij rustige, gestructureerde dagen.

Veelgestelde vragen over dagopvang

Kan mijn hond ook eenmalig naar de dagopvang komen?

Jazeker! Of je nu een vaste dagopvang zoekt of slechts af en toe gebruik wilt maken van onze service, bij De Hondhaalmoeder ben je altijd welkom. Opgelet: er moet wel capaciteit zijn natuurlijk! Vol is vol en dus kan ik niet garanderen dat er plaats is. Iemand die pakweg alke dinsdag reserveert, is uiteraard zeker van zijn plek.

Mijn hond is verlegen of angstig. Is dagopvang dan wel geschikt?

Indien je hond sociaal is met andere honden, maar wat meer aanpassingstijd vraagt, kan dat zeker. Voor verlegen of angstige honden kan dagopvang zelfs extra meerwaarde bieden, op voorwaarde dat dit terdege wordt opgebouwd. Soms betekent het dat we beginnen met een uurtje, een halve dag, … Alles op maat van de hond.

Hoe plan ik een kennismaking?

Een kennismaking is verplicht voor alle nieuwe honden, na het invullen van het intakeformulier. Zo leer ik jouw hond al goed kennen. Na het ontvangen van de ingevulde intake contacteer ik je voor een vrijblijvende kennismaking.

Wat breng je mee als je hond naar de dagopvang komt

Net zoals je voor jezelf je koffers pakt, moet je aan heel wat zaken denken. Misschien heb je zelfs bepaalde inentingen nodig voor je verre reis? Voor je hond is dat niet anders.

Komt je hond bij De Hondhaalmoeder logeren, dient hij/zij in orde te zijn met een aantal verplichte vaccinaties en parasitaire behandelingen:

    • de ziekte van Carré
    • parvovirose
    • hepatitis contagiosa canis
    • bordetellose
    • influenza (kennelhoest) 
    • panleucopenie (typhus)
    • rhinotracheitis (coryza)
    • behandeling tegen vlooien en teken

Vraag desgevallend meer info bij je dierenarts.

Uiteraard breng je ook een aantal spulletjes mee en voorzie je ruim voldoende eten (aantal geboekte dagen +3). Wil je helemaal zeker zijn dat je niets vergeet? Vraag dan snel mijn gratis checklist aan!