Honden zijn van nature sociale dieren. De meesten hebben graag menselijk en/of honds gezelschap om zich heen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige honden panikeren wanneer hun baasje vertrekt en ze voor enige tijd alleen zijn. Verlatingsangst is een frequent voorkomend probleem bij honden, maar gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. Benieuwd hoe je je hond hiermee helpt? Lees dan snel verder.
Wat is verlatingsangst bij honden?
Verlatingsangst treedt op wanneer een hond extreem angstig wordt of buitengewoon veel stress ervaart als hij alleen wordt gelaten. Dit uit zich doorgaans in destructief gedrag zoals het vernielen van kussens, speeltjes of meubilair, overmatig blaffen, huilen, onzindelijkheid of zelfs lichamelijke klachten zoals diarree. Het uiten van verlatingsangst gaat verder dan een beetje jammeren: je hond ervaart paniek en buitensporige stress, hetgeen uiteraard ook invloed heeft op jou als hondenbaasje.
Hoe ontstaat verlatingsangst?
Verlatingsangst bij honden kan meerdere oorzaken hebben:
-
Verandering van de vertrouwde routine
Een verhuis, een nieuwe werkplanning of een andere gezinssamenstelling kan de gekende, vertrouwde dagelijkse routine van je hond danig in de war sturen en voor onzekerheid zorgen.
-
Trauma
Honden die een verleden van mishandeling en/of verwaarlozing kennen, hebben meer kans op verlatingsangst. Ook herplaatsers hebben vaak te kampen met verlatingsangst, wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is. Helaas hebben ze al aan den lijve ondervonden wat het is om, letterlijk, verlaten te worden.
-
Gebrek aan socialisatie
Als een hond niet gewend is om alleen te zijn, kan hij moeilijk omgaan met eenzaamheid. Leer je pup daarom om, geleidelijk aan, korte periodes alleen te zijn. Natuurlijk kies je niet voor een hond om ‘m uren en uren alleen te laten, maar bereid je hond voor op korte, onvoorziene afwezigheden van jou als baasje. Op die manier kun je rustig boodschappen doen of is er geen probleem bij onvoorziene afwezigheden zoals een dokters- of ziekenhuisbezoek.
Hoe omgaan met verlatingsangst?
Om verlatingsangst aan te pakken, is een gestructureerde en geduldige aanpak essentieel:
-
Bouw langzaam het alleen zijn op
Begin met korte periodes van afwezigheid en bouw dit langzaam op. Neem het begrip ‘korte periodes’ gerust letterlijk. Begin met een minuut, twee minuten, … Tast af wat je hond aankan en bouw langzaam op. Een te snelle opbouw kan een terugval veroorzaken.
-
Creëer een veilige omgeving
Zorg voor een comfortabele plek waar je hond zich veilig voelt, zoals een zachte mand met een deken. Deze veilige omgeving is natuurlijk ook essentieel wanneer je je hond met verlatingsangst naar een huiselijke hondenopvang brengt. Breng daarom zeker altijd de vertrouwde spulletjes van je viervoetige vriend mee.
-
Zorg voor afleiding
Geef je hond zijn favoriete speelgoed of een gevulde Kong om zich mee bezig te houden als je weg bent.
Hoewel deze tips uiteraard zinvol zijn, is professionele begeleiding echter vaak noodzakelijk. Een gedragsdeskundige helpt jou en je hond middels het opstellen van een gepersonaliseerd trainingsplan en zal je begeleiden bij de aanpak van verlatingsangst.
De rol van een huiselijke hondenoppas voor honden met verlatingsangst
Voor honden met verlatingsangst maakt een huiselijke hondenoppas zoals De Hondhaalmoeder een wereld van verschil. De Hondhaalmoeder bootst het gekende gezinsleven optimaal na waardoor de hond zich sneller thuis zal voelen.
-
Individuele aandacht
Een huiselijke hondenoppas biedt persoonlijke zorg en heeft begrip voor de specifieke behoeften van jouw hond.
-
Rustige omgeving
De kleinschaligheid en huiselijke sfeer verminderen stress en helpen je hond zich sneller veilig te voelen.
-
Gezelschap en structuur
Alleen zijn is bij een huiselijke hondenoppas zoals De Hondhaalmoeder niet aan de orde. Ik zorg voor gezelschap en aandacht en ik bied in de mate van het mogelijke de vertrouwde structuur van thuis. Opgelet: bij sommige huiselijke hondenoppassen wordt verwacht dat de hond enkele uurtjes alleen kan zijn. Check dus zeker goed vooraf of een bepaalde oppas geschikt is voor jouw hond met verlatingsangst. Bij De Hondhaalmoeder is jouw hond nooit alleen*. Vergeet niet dat ook bij dagopvang mogelijk een opbouwperiode nodig zal zijn, afhankelijk van de mate van verlatingsangst bij jouw hond.
Verlatingsangst en meerdaagse hondenopvang
Voor een hond met verlatingsangst is elders logeren niet vanzelfsprekend. Traditionele pensions bieden voor deze honden vaak te weinig persoonlijke aandacht, wat de angst nog meer in de hand kan werken. Bij een huiselijke opvang zoals De Hondhaalmoeder krijgt je hond een vertrouwde plek binnen het gezin, aangepaste zorg en individuele aandacht, wat essentieel is voor honden met verlatingsangst.
Het is essentieel voor deze honden om een meerdaags verblijf stilaan op te bouwen. Afhankelijk van de mate van verlatingsangst kan er begonnen worden met een halve of een hele dag of zelfs een uurtje. Zo kan ik de hond observeren in een voor hem/haar vreemde omgeving zonder de vertrouwde baasjes. Op basis van deze bevindingen, die ik uiteraard met de baasjes deel, bespreken we samen hoe we de verdere opbouw gaan aanpakken.
Wil je weten hoe ik jouw hond met verlatingsangst kan helpen tijdens zijn/haar verblijf? Vul dan snel de intake in en dan maak ik graag kennis. Samen zorgen we ervoor dat jouw hond zich veilig en gelukkig voelt, ook als jij er even niet bent!