Honden opvangen bij je thuis? Erkenning van Dierenwelzijn nodig.

Wist je dat je voor het tegen betaling opvangen van honden (en overigens ook katten) een verplichte erkenning van Dierenwelzijn nodig hebt? Dat is het zogenaamde HK-nummer (hond-kat; verder hoef je ’t niet te zoeken 😊). Dat nummer vind je rechts bovenaan op de website en op de social-mediaposts op Facebook en LinkedIn.

Het verplichte gele certificaat met dit nummer, uitgereikt door het Departement Dierenwelzijn, heb je ongetwijfeld al in onze living zien hangen, aangezien ik verplicht ben om dit zichtbaar voor je uit te hangen (en dat doe ik uiteraard met trots en plezier!). Dit certificaat ontvang je na de indiening van een dossier en een controlebezoek van de dienst Dierenwelzijn.

 

Wat is een HK-nummer?

Een HK-nummer is een uniek erkenningsnummer dat door het Departement Dierenwelzijn wordt toegekend aan organisaties en personen die huisdieren professioneel opvangen. Dit nummer bevestigt dat de opvanglocatie voldoet aan de strenge regelgeving inzake dierenwelzijn. Deze regels zijn vastgelegd in het Vlaamse Dierenwelzijnsdecreet. Met een HK-nummer toont een hondenoppas aan dat hij of zij verantwoord, legaal én met respect voor dieren werkt. Dergelijk HK-nummer vind je overigens ook bij fokkers, dierenasiels enz.

Om dit nummer te verkrijgen, moet je als hondenoppas:

  • Een erkende opleiding volgen (en slagen), waaronder gedrag en EHBO.
  • Aan bepaalde voorwaarden voldoen inzake accommodatie. Denk bijvoorbeeld aan branddetectiesystemen, voldoende verluchting en natuurlijk daglicht, eventueel camerabewaking, … Helaas valt een huiselijke hondenoppas zoals De Hondhaalmoeder (voorlopig nog) onder de wetgeving van de dierenpensions. Nochtans zijn een huiselijke hondenoppas en een hondenpension twee verschillende concepten met beide hun pro’s en contra’s.
  • Bepaalde controles uitvoeren of je ervan vergewissen dat deze zaken in orde zijn: vaccinaties, behandeling tegen vlooien en teken, … Bovendien moet je 2x per dag een gezondheidscheck uitvoeren bij het dier.
  • Administratieve verplichtingen nakomen zoals het opmaken van een contract met de eigenaar.
  • Onder toezicht staan van een contractdierenarts die verplicht elk kwartaal een controlebezoek uitvoert.
  • Verzekeringstechnisch in orde zijn (brand, aansprakelijkheid, …)

Zoals je ziet, is honden opvangen tegen betaling niet “zomaar even wat honden te logeren nemen”.

 

Waarom is een HK-nummer nodig?

In de strijd tegen dierenverwaarlozing en -mishandeling heeft het Department Dierenwelzijn deze verplichting ingevoerd om dieren te beschermen tegen wantoestanden en onprofessionele opvangpraktijken. Enkel wanneer je in het bezit bent van een HK-nummer kan je dus legaal honden en andere huisdieren bij je thuis opvangen. Zonder deze erkenning is de oppasser in overtreding en riskeert hij/zij hoge boetes. Iemand die bij jou thuis voor de dieren komt zorgen, hoeft overigens geen erkenning te hebben.

 

Het belang van een HK-nummer

Het hebben van een HK-nummer is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het biedt ook belangrijke voordelen voor zowel de dieren als hun baasje.

  • Kwaliteitsgarantie

De oppasser toont aan dat hij/zij voldoet aan strenge eisen inzake dierenwelzijn, zoals veilige en hygiënische verblijven, voldoende bewegingsruimte en een professioneel opvangbeleid. Bovendien bewijst hij/zij relevante opleiding genoten te hebben voor het uitoefenen van de job.

  • Transparantie

Als baasje kan je erop vertrouwen dat de opvang waar je je hond onderbrengt wettelijk gereguleerd is en op regelmatige basis gecontroleerd wordt.

  • Dierenwelzijn

De dieren komen terecht in een omgeving waar fysiek én mentaal welzijn centraal staat.

  • Professionaliteit

Helaas kampt deze sector, net zoals vele andere, met een grote zwarte markt. Te veel mensen beschouwen honden opvangen tegen betaling als een makkelijke manier van geld verdienen. Een HK-nummer onderscheidt professionals van hobbyisten: op vlak van kennis en ervaring, verzekeringstechnisch, qua controle en toezicht, …

 

Hondenoppas met of zonder HK-nummer

Waarom je je hond niet bij de eerste de beste laat logeren?

Wel, hierom:

  • Legitimiteit

Een oppas met een HK-nummer werkt legaal, terwijl iemand zonder HK-nummer de wet overtreedt en zware boetes riskeert. Wist je overigens dat je als baasje zélf in overtreding bent wanneer je kiest voor een ‘officieuze’ oppas?

  • Kwaliteit

HK-erkende opvanglocaties worden gecontroleerd door de overheid en voldoen aan strenge eisen. Hobbyisten zonder HK-nummer bieden vaak geen garantie op goede omstandigheden voor het dier en uiteraard is daar ook geen controle op. Bovendien hebben ze geen kwalitatief netwerk achter zich, waardoor je als baasje niet zelden wordt geconfronteerd met last minute annuleringen zonder een evenwaardige back-up.

  • Veiligheid

Bij een erkende opvang zijn hygiëne, veiligheid en welzijn van de dieren gegarandeerd. Dit is vaak niet het geval bij niet-erkende opvanglocaties. Hou er bovendien rekening mee dat bij ongevallen en/of schade er meestal geen verzekering is die tussenkomt.

  • Prijs

Erkende opvanglocaties zijn doorgaans duurder. Logisch, aangezien je er hoogwaardige diensten voor terugkrijgt. Opleiding, controle en opvolging, verzekeringen en niet in het minst de zorg en toewijding, moeten worden vergoed. Mijn prijzen vind je alvast hier.

 

Waarom De Hondhaalmoeder?

Mijn HK-nummer zie je wellicht te pas en te onpas verschijnen 😊.

Verder garandeer ik je dat je hond(en) hier van een luxeverblijf zal genieten. Hiermee wil ik ook ineens een groot misverstand de wereld uit helpen: het is niet omdat de hond hier in luxe verblijft en niets te kort komt, dat hij/zij zich niet hoeft te gedragen 😊. De honden leven hier samen in roedelverband, dus sociaal wenselijk gedrag is bij De Hondhaalmoeder een absolute must.

 

Opvangplekje voor je hond nodig?

Wens je gebruik te maken van de dagopvang of opvang met overnachting? Vul dan geheel vrijblijvend de intake in en kom snel kennismaken!